miercuri, 28 martie 2012

Conexiune seriala Arduino - Android

Au aparut in ultima vreme o multime de placi (gen IOIO, Mega ADK etc) pentru cei care vor sa lucreze cu Arduino si Android. O problema ar fi pretul...

Daca aveti norocul sa dispuneti de o tableta cu USB host, conectarea directa (prin cablul USB, la fel ca la PC) nu mai reprezinta asa o problema :)

Anul trecut am achizitionat cea mai ieftina tableta care avea USB host disponibila la acea data pe piata din Romania : Evolio EvoTab. Mai jos vom vedea cum se poate conecta o placa Arduino direct la tableta.

AVERTISMENT: procedura necesita root, lucru care poate duce la pierderea garantiei, defectarea echipamentului si/sau alte probleme de care, evident, raspundeti doar voi ;)

Arduino, Android si mai vechiul meu prieten, Bitlash

Avem nevoie de urmatoarele:
1. o placa Arduino Uno
2. o tableta care dispune de USB host
3. cablul USB; in principiu este bun cablul pe care-l folositi la Arduino pentru legatura la PC, daca aveti la tableta o mufa USB type A
4. o modalitate de a obtine root pe tableta
5. o aplicatie gen Terminal pe tableta (de exemplu Android Terminal Emulator din Market/Play sau cum se mai numeste zilele astea...)
6. aplicatia BusyBox (tot de acolo, daca nu este instalata deja pe tableta)

Principala problema o reprezinta root-area tabletei, la care nu va pot ajuta ;)
Dupa aceea instalati cele doua aplicatii (Terminal si BusyBox).
Porniti aplicatia Terminal si scrieti comanda "su", urmata de un Enter, pentru a verifica root-area. Daca merge e bine... problema e ca si rezolvata.
In exemplul din imaginea de mai sus am pus Bitlash pe Arduino si am modificat sketch-ul cu viteza la 9600 in loc de 57600.
Conectam placa Arduino la tableta si pornim modul USB host din setari. Placa ar trebui sa fie pe "ttyACM0", lucru pe care-l putem verifica usor din terminal, cu comanda de mai jos:
busybox dmesg | busybox grep tty

Daca totul e OK pana aici urmeaza comanda de conectare:
busybox microcom -s 9600 /dev/ttyACM0


Mult succes!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu